TINKLALAPIŲ BLOKAVIMAS. NAUDA KŪRĖJAMS, PERSPEKTYVOS IR PRARADIMAI

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, įsibėgėja „piratinių” tinklalapių blokavimas. Ką tokiu atveju gauna autoriai, kino kompanijos ir ką praranda?
 
Netylant didžiuliam ažiotažui dėl vieno seniausių torrent trekerių blokavimo Lietuvoje (reklamos nedarysime, domeno neminėsime, tačiau visi suprantame apie ką eina kalba), praėjus pirmajam blokavimo periodui, galime trumpai apžvelgti rezultatus ir perspektyvas.
 
Ką gauna kompanijos? Supranatama, kad gauna bent nedidelę, tačiau visgi naudą. Uždarytas vienas neteisėto platinimo šaltinis. O tokių internete tūkstančiais. Ką gi, darbo dar daug nusimato gynėjams.
 
Iš kitos pusės įdomu buvo stebėti vartotojų migraciją.
 
Paimkime ir paanalizuokime šį blokuoto tinklalapio vartotojų migravimą ir galėsite patys įvertinti gaunamą naudą.
 
Jei įprastas vartotojų lankomumas buvo apie 45 tūkst. unikalių vartotojų per dieną, tai medijai nušvietus procesą, lankomumas pakilo iki 75 tūkst. unikalių vartotojų per dieną. Ir blokavus tinklalapį, šis lankomumas išlieka iki 71 tūkst. unikalių vartotojų per dieną.
 
Ką tai rodo? Paprasčiausiai rodo tai, kad Lietuvos interneto vartototjų „kvalifikacija”, jei taip galima išsireikšti tikrai pakilo, visi išmoko apeiti DNS blokavimą, nepadeda netgi kai kurių IPT firmware blokavimai.
 
Taigi, procesui prasidėjus, lankomumas kilo 51%, o procesui jau esant eigoje, t.y. esant blokavimui, lankomumas krito 6% nuo pakilusio lankomumo dėl medija pranešimų (galima taip spręsti, kadangi stebėjome šį procesą ir precedentą). Suma sumarum, bent kol kas, autoriai pralaimi, nors tikslas tikrai buvo ne toks.
 
Kas toliau vyksta rinkoje? Antras pagal dydį Torrent tinklalapis sparčiai pakilo į neregėtas aukštumas, ir jo lankomumas nuo 25 tūkst. unikalių vartotojų per dieną pakilo iki 57 tūkst. unikalių vartotojų per dieną. T.y. Lietuvos interneto vartotojai vėl daug daugiau pradėjo naudotis Torrent tinklalapiais.
 
Tiesa, teisybės dėlei, galime parašyti ir šias naujienas- didžiausias filmų online tinklalapis irgi gerina savo pozicijas- lankomumas nuo 71 tūkst. unikalių vartotojų per dieną, per paskutinį mėnesį pakilo iki 117 tūkst. per dieną. O tai reiškia pakilo 65%.
 
Antrasis tinklalapis pagal dydį „Filmu…”, kurio lankomumas nuo 33 tūkst. pakilo iki 59 tūkst. unikalių vartotojų per dieną, paskutinio mėnesio laikotarpiu.
 
Ką gi, laikas padaryti išvadas. O jos nėra gražios ir geros.
Kad ir ką bedarytų autoriai ar jų gynėjai, kad ir eliminuotų vieną ar kitą šaltinį, vartotojai migruoja. Ir migruoja į nelegalius šaltinius toliau.
 
Ką tokiu atveju daryti? Autoriai ir kompanijos turi spręsti čia ir dabar. Nes pozicijos rinkoje prarandamos. Ir ženkliai. Pradžia padaryta, telieka nesustoti ir žengti sekančius žingsnius.
 
 
INAC.LT, 2019
Tinklalapių SEO rezultatai: https://www.cutestat.com/