BLOOMBERG PASKELBĖ DIDŽIAUSIUS PASAULIO PIRATUS. LIETUVOS ŠIAME DEŠIMTUKE NĖRA

Maxime Mouysset skirta „Bloomberg Businessweek” iliustracija

Viena didžiausių pasaulyje verslo ir finansinių naujienų agentūrų Bloomberg skelbia, kad didžiausi piratinio turinio (VoD) srautai pasaulyje yra JAV. Po jų rikiuojasi Indija, Rusija, Jungtinė Karalystė, Kanada, Ukraina, Turkija, Kinija, Vokietija ir Indonezija.

Keistai šiame kontekste atrodo EUIPO skelbiami piratavimo mastai ES šalyse, kuriose kaip mažiausiai pirataujanti nurodoma Vokietija, o Lietuva- trečia pagal piratavimo mastus. Nors Lietuvoje praktiškai neliko piratinių svetainių serverių- jie yra už Lietuvos ribų, tačiau tos šalys, kuriose šie serveriai yra, kažkodėl rodomos kaip mažai pirataujančios valstybės.

INAC nuomone kaip tik kitos šalys turi stiprinti autorių teisių gynimą, tuomet ir lankytojų iš Lietuvos srautai sumažės atitinkamai pagal taikomų priemonių efektyvumą. Taigi, Lietuva nėra „piratų valstybė“, kaip bando įteigti kai kurios ES institucijos. Galimai skaičių pateikimas yra politiškai angažuotas ir visiškai neatitinka realios situacijos.

Pasauliniu mastu piratavimas iš vartotojų abonementinių mokesčių ir reklamų piratams paskutinius metus piratinių svetainių valdytojams atnešė apie 2 milijardus USD pajamų. Tuo tarpu pramogų industrija dėl to pasaulyje per metus netenka 71 milijardo USD pajamų.

Plačiau: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-24/streaming-service-costs-drive-new-era-of-hollywood-piracy

© INAC.LT 2024