KINO FILMŲ PAŽEIDIMŲ MĄSTAI LIETUVOJE 2018 METAIS. PAŽEIDIMŲ TENDENCIJOS, GYNIMO BŪDAI

PAŽEIDIMŲ MĄSTAI 2018 METAIS

2018 m. piratavimo mąstai palyginus su 2017 m. keitėsi nežymiai, INAC skaičiavimais filmų piratavimas Lietuvoje yra apie 70%, ir, panašu, kad tendencijos ne teisių turėtojų naudai.  2018 m. automatizuota INAC interneto monitoringo sistema buvo nuolat monitorinami Lietuvos kino kūrėjų ir platintojų audiovizualiniai kūriniai, ir, esant pažeidimams, siunčiami pranešimai tinklalapių administratoriams, Host IPT administratoriams ir valdytojams šalinti šiuos pažeidimus.

KINO GYNIMAS INTERNETE LIETUVOJE

Per 2018 m. (11 mėn.) iš Google paieškos sistemos išsiųsta šalinti virš 12 000 vnt. nuorodų neteisėtai platinamus kūrinius, iš Youtube, Facebook sistemų buvo pašalinta virš 2 000 vnt. nuorodų, iš tinklalapių, kurie neteisėtai viešai skelbia kūrinius internete pašalinta virš 3000 pažeidimų.

Sporto renginių monitoringo metu (Eurolyga, KHL, UK Premier lyga, UFC, Bokso kovos) buvo pašalinta virš 25 000 (!) vnt. nuorodų į neteisėtus transliavimo šaltinius.

Bendradarbiaujant su LRTK uždaryta Climetv.eu IPTV neteisėtai transliavusi svetainė.

Monitoringas vykdomas nuolat 24/7/12/365 režimu, pastebėti pažeidimai nedelsiant šalinami. Šiemet pradėta formuoti ir civilinė teisių gynimo praktika su Advokatų kontora METIDA, asociacija AVAKA- pradėta civilinė byla Baltracker.net Torrent tipo tinklalapio valdytojų atžvilgiu.

Taip pat šiuo metu kiek žinome Filmai.in tinklalapio byloje yra baigtas ikiteisminis tyrimas ir byla bus perduota nagrinėti toliau teisme.

Piratinių tinklalapių, platinančių filmus Lietuvos rinkoje (vertinant pagal komercinę veiklą, atsiskaitymo būdus, kalbinę tinklalapio grupę, kt. kriterijus) padidėjo apie 20% ir šiai dienai yra apie 240. Taip pat Lietuvos interneto vartotojams prieinami ir globalūs piratiniai tinklalapiai.

 

PAŽEIDIMŲ TENDENCIJOS

Palyginus su keletu paskutinių metų, galime teigti, kad piratinių tinklalapių skaičius auga (apie 20%). Taip pat keičiasi piratavimo būdai. Jei anksčiau buvo populiariausi Torrent ir online tipo tinklalapiai, tai dabar stipriai pažengė grojaraščiai (playlist)- kuomet pateikiamas filmų grojaraštis, kuriame yra iki 10 000 filmų, jie vartotojams pateikiami nemokamai, o grojaraščių savininkai gauna pajamas iš reklamų, parduodami interneto srautą. Pvz. „Azino 777“ kazino online reklamos ir kt.

Taip pat išpopuliarėjo socialinių tinklų IPTV grupės, kaip pvz. Facebook, kuriose yra platinami šie grojaraščiai, pardavinėjami TV boxai, kuriuose jau yra sukonfigūruota visi IPTV transliavimo ir filmų peržiūrų pagal pareikalavimą (VOD) „stream serveriai“ kuomet vartotojai viską gauna nemokamai.

Taip pat išpopuliarėjo mažų kainų IPTV, kuriose yra ir filmų grojaraščiai, kuomet platinami visi naujausi filmai. Piratinių filmų kanalai taip pat labai populiarūs, kaip pvz. IPTV turi virš 1000 kanalų https://www.iptvservergate.com/iptvserver-channel-list/, kuriais taip pat dalinamasi FB grupėse IPTV,OTT, ir kt. Pvz. Tinklalapis iptvchannels.com skelbiasi turintis 7300 HD TV kanalų ir 9600 VOD 1080p kokybės filmų, daugiau negu 38 šalyse. Tai šiuo metu yra didžiausia grėsmė kino platintojams.

Tokio tipo tinklalapių internete yra tūkstančiai, ir jie visi yra pasiekiami internete. Kadangi Lietuvos gyventojai IT srityje yra išprusę, tai realiai situacija šiai dienai yra piratų naudai.

Bendras tinklalapių lankomumas praktiškai nesumažėjo, tačiau, padidėjus tinklalapių skaičiui, interneto vartotojai daugiau lankosi daugumoje tinklalapių, nesikoncentruoja viename ar kitame.

Jei tarkime paimtume trijų didžiausių piratinių filmų tinklalapių statistiką, tai jų lankomumas krito apie 25 %, tačiau mažesnių tinklalapių lankomumas labai ženkliai padidėjo. Ir tai suprantama- nauji tinklalapiai pajamas gauna už reklamas (paspaudimus), ir vartotojams nereikia mokėti už turinį- už juos sumoka reklamos davėjai. Todėl interneto vartotojai renkasi tuos tinklalapius, kur nereikia mokėti ar registruotis.

 

PAŽEIDIMŲ BŪDAI

Dar dažnai yra galvojama, kad filmai yra siunčiami. Tačiau siuntimasis jau ne tik pamažu pamirštamas, bet sparčiai naudojamasi tiesioginių peržiūrų tinklalapių paslaugomis, kuomet nereikia siųstis. Nereikia apkrauti savo programinėsįrangos, kietojo disko. Viskas yra serveriuose visuomet, ir pasiekiama bet kuriuo metu. Taip pat dauguma tinklalapių neturi skaitliukų, kuriuose būtų fiksuojamos peržiūros- taip piratai apsisaugo nuo galimų ieškinių, nes neįmanomaidentifikuoti peržiūrų skaičiaus ir nustatyti patirtą žalą.

Dažniausiai nelegaliai buvo žiūrimi Holivudo kompanijų filmai, kadangi Lietuvoje jie, kiek turime informacijos, mažiausiai ginami. Jei Lietuvos kūrėjai praktiškai ginasi nuolat, tiek INAC, tiek AVAKA asociacija nuolat bendradarbiaujame, šaliname pažeidimus ir siekiame kiek įmanoma apginti Lietuovs kūrėjų bei partnerių- platintojų- teises, todėl lietuviškas kinas surenka praktiškai didžiausias pajamas kino teatruose (neskaitant blokbasterių), o tarptautinės kompanijos, įvardindamos Lietuvą viena didžiausių piratinių valstybių, nesiimajokių veiksmų, kad užsienio kompanijos mūsų šalyje gintų savo kūrinius. Juk niekas neapgins jų, jei pačios kompanijos nesiims veiksmų. Todėl vienareikšmiškai galime pasakyti, kad tereikia imtis veiksmų, kad situacija pasikeistų- Lietuvos įstatyminė bazė tam yra pakankama.

Taip pat galime teigti, kad blogos kokybės piratinių filmų žiūri vis mažiau interneto vartotojų- visi jau nori geros kokybės filmų. Todėl kino teatrų lankomumas taip pat didėja. (Lietuviško kino Kino teatrų lankomumo pirmojo pusmečio statistika: lietuviškų filmų pajamos už bilietus siekia beveik 60 proc. praėjusių metų pelno (2,6 mln. eurų, 2017-aisiais – 4,5 mln. eurų), juos pažiūrėjo 500 tūkst. šalies gyventojų (2017-aisiais – 860 tūkst. žmonių).

Netgi Lietuvoje buvo keli atvejai, kai kino teatre buvo nufilmuoti Lietuvos kūrėjų filmai su HD kamera. Tačiau greitai buvo pašalinti iš piratinių šaltinių ir neišplito.

 

LEGALAUS TURINIO ĮTAKA PAŽEIDIMŲ MĄSTAMS

Savaime suprantama, atsiradus legalioms platformoms, dalis interneto vartotojų segmento pasirinko žiūrėti filmus legaliai. Tai suteikia tiek saugumo jausmą, filmai yra geros kokybės, lietuvių kalba arba su lietuviškais subtitrais. Tačiau dar turi praeiti nemažai laiko, kol mūsų kultūra prisikels ir piratiniai tinklalapiai savaime bus pamiršti. Bent kol kas įtakos gynimui irpiratavimo mažėjimui platformos neduoda. Tačiau jos jau teikia kompanijoms bent kažkiek pajamų. Ir tai vistik suteikia galimybių legaliai internete platinti filmus.

 

LIETUVIŠKO KINO GYNIMAS INTERNETE

Lietuvišką kiną giname mes INAC, taip pat ginami ir bendradarbiaujant su asociacija AVAKA.

Lietuviškų filmų kūrėjai filmus ginasi stipriai, apie 90% naujų filmų rodomų kino teatruose šiais metais, buvo ginami INAC sistemoje. Šiemet gynėme 15 naujų (taip pat keli iš jų yra nuolat ginami ir keleto metų senumo) Lietuvos kūrėjų filmų. Bendradarbiaudami su asociacija AVAKA taip pat bendromis jėgomis giname virš 150 Lietuvos kūrėjų filmų, kurie buvo sukurti įvairiu laikotarpiu.

Galime teigti, kad praktiškai visi filmai buvo apginti ir gynimo laikotarpiu internete nebuvo platinami.

LR ĮSTATYMINĖ BAZĖ KINO GYNIMUI

LR įstatyminė bazė yra pakankama. Tačiau blokuoti tinklapapių, kaip visi tikisi, LR ATGTĮ įstatymo 78 str. pakeitimai greičiausiai neleis, kadangi netikėtai atsirado irbuvo priimta nuostata, kad tinklalapius, pašalinus pažeidimus, bus galima atblokuoti. Todėl INAC vertinimu, blokavimo net neverta pradėti. Įdėti resursai irpastangos neatsipirks, kadangi sistema nebus veiksni.

 

INAC.LT, 2018