GALIMAI NETEISĖTAI TV TRANSLIACIJAS PLATINANTYS PUSLAPIAI DYGSTA KAIP GRYBAI PO LIETAUS. AR INTERNETO VARTOTOJAMS PRIREIKS TEISĖTŲ TV TIEKĖJŲ 2019 METAIS?

Neteisėtai TV transliacijas platinančios Facebook grupės ПлейЛисты IPTV M3U M3U8, smart tv.iptv lietuva, iptv.плейлисты бесплатно., iptv/ott-playlist.интернет тв, iptv bendruomenė, zano iptv, TV platformos/puslapiai kaip pvz. http://ottv.tk/public/plst/plstfb/playlist.php ir dar begalės kitų platintojų, kurie nėra registravę savo teikiamų paslaugų Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje sudaro daugiau kaip pusę Lietuvos IPTV rinkos.

INAC skaičiavimais, teisėtų TV, IPTV platintojų rinkos dalis Lietuvoje yra apie 30- 45%. Ir ji kasdien krenta.

Kol teisėti Lietuvos TV tiekėjai nesiima jokių veiksmų, nelegalių IPTV paslaugų teikėjai plečia rinką agreyviai, drąstiškai, ignoruodami visus LR teisinius aktus.

Neteisėti platintojai, kurių netgi apytikslio skaičiaus nustatyti praktiškai nėra galimybių, užima vis tvirtesnes pozicijas rinkoje.

Šiais metais LRTK duomenimis buvo blokuotos tik 7 platformos, kurių kai kurios su kitais domenais ar veidrodinėmis kopijomis ir toliau sėkmingai pasiekiamos Lietuvos interneto vartotojams.

Tai praktiškai yra nulinis rezultatas, nes vien viename įraše Facebook yra nuo keleto iki keliasdešimt grojaraščių, kuriuose yra transliuojami tūkstančiai TV kanalų. Ir neteisėtai, ne kitaip.

Tokiais tempais augant neteisėtai TV, interneto vartotojai savaime suprantama renkasi tas paslaugas, kurios atitinka jų lūkesčius- žema kaina arba nemokmama TV.

Jei Lietuvos TV tiekėjai ir toliau nesiims veiksmų, galima tik prognozuoti, kad jau 2019 m. teisėtų TV paslaugų prireiks retam interneto vartotojui, arba tik tiems, kurie dar nėra pažengę interneto vartotojai ir nemoka naudotis ACE, VLC ar kitais grotuvais.

INAC jau keletą metų stebime tendencijas ir galime teigti, kad šie metai yra persilaužimo metai. Deja, ne į gerąją pusę…

Vien tik puslapyje http://ottv.tk/public/plst/plstfb/playlist.php yra pateikiama 50 vnt. įvairių IPTV tiekėjų grojaraščių, neskaitant tokių kaip https://iptvchannels.com/, kuriame pateikiama, kad turi 7300 HD kanalų ir 9600 VOD 1080p filmų, daugiau negu 38 šalyse.

Vis tik galime pastebėti ir geras tendencijas- visi įstatymai ir kiti teisiniai aktai Lietuvoje yra ir puikiai veikia. Ir tai rodo filmų gynimo geroji praktika.

Belieka tikėtis, kad kitais metais bus blokuoami šimtai puslapių ir nutraukiamos neteisėtos paslaugos.

INAC.LT, 2018