STIPRINAMA ĮSTATYMINĖ AUTORIŲ IR GRETUTINIŲ TEISIŲ GYNIMO INTERNETE BAZĖ

Lapkričio 8 d. Seimas priėmė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-2415(3) ES), kuriomis siekiama numatyti naujas teisių gynimo priemones, padėsiančias užkirsti kelią neteisėtam turinio atgaminimui ir paskelbimui internetinėje erdvėje.

Pagal naujas nuostatas kūrėjai, jų įgalioti asmenys ar kolektyvinio administravimo organizacijos, gindamos savo pažeistas teises, neteismine tvarka galės kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK), prašydami taikyti privalomus nurodymus tarpininkams. Pavyzdžiui, prašyti, kad interneto prieigos paslaugų tiekėjai blokuotų kūrinių prieigą internete, jeigu būtų nustatyta, kad autorių teise saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas ar prieinamas.

Nurodymus LRTK galės taikyti tik nustačiusi, kad išnaudoti visi neteisminiai autorių teisių gynimo būdai, ir gavusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sankciją.

Ginant teises tai yra viena iš priemonių. Autoriai ir jų teisių gynėjai tikisi, kad tai palengvins kūrinių šalinimą. Nešalinant kūrinių iš neteisėtų šaltinių dabar bus galimybė tuos šaltinius blokuoti.

Plačiau: http://alkas.lt/2018/11/08/seime-priimtos-pataisos-del-nauju-autoriu-teisiu-gynimo-priemoniu/?fbclid=IwAR1o5kL_bGgynfG732JUUPp2ArxohK1gSMNZSYFiEeR77zjxwMQkDBuzrqA

INAC.LT, 2018