KINO IR TV KOMPANIJOS PRADEDA SUPRASTI IPTV PLATFORMŲ DAROMĄ ŽALĄ. AR NE PER VĖLAI?

JAV kino kompanijas vienijanti asociacija MPAA atnaujino ir paskelbė jų nuomone didžiausias grėsmes kino ir TV kompanijoms keliančių tinklalapių pavadinimus.
 
Kaip ir reikėjo tikėtis, nieko naujo neįvyko, o pasauliniai tinklai ir toliau sėkmingai gyvuoja. Praktiškai jokių veiksmų prieš šiuos tinklalapius nebuvo imtasi daugelį metų, ir jie sėkmingai išsiplėtė.
 
Didžiausi „piratai“ MPAA nuomone ir toliau yra The Pirate Bay, RARBG, 1337x, Rutracker ir Torrentz2 Torrent tipo tinklalapiai.
 
Tiesioginių peržiūrų „piratinių tinklalapių viršūnėje yra B9good.com, Cda.pl, Dytt8.net, Dy2018.com, Filmeseseriesonline.net, Indoxx1.com, Kinogo.cc, Pelispedia.tv i Fmovies.is tinklalapiai.
 
Fmovies.is tinklalapį 2018 m. Liepos mėn. aplankė daugiau kaip 60 mln. lankytojų
 
Galima tik paspėlioti, kokiu biudžetu disponuoja „piratai“ ir kiek gauna pajamų, ir kokias pajamas skiria kino ir TV kompanijos, kad apginti savo teises.
 
Deja tenka pripažinti, kad praktiškai žaidimas bent kol kas vyksta į vienus vartus. Ir deja ne kino ir TV kompanijų naudai.
 
Atskirai išskirta grupė tinklalapių, į kuriuos galima patalpinti turinį ir teikti tiesiogines peržiūras. Populiariausi jų yra Openload.co, Rapidgator.net, Uploaded.net, Rapidvideo.com, Streamango.com, Uploaded.net, Uptobox.com ir Rusijos socialinis tinklas VK.com.
 
***
Naujiena- pagaliau pripažinta, kad nauja grėsmė- IPTV platformos. Kaip bebūtų gaila, kompanijos stipriai atsilieka nuo rinkos ir keistai atrodo,kad tik dabar pripažino grėsmę, nors jau trejetą- ketverius metus šios platformos sėkmingai plečiasi, o jų grojaraščiai (Playlist‘ai) sėkmingai diegiami įvairiuose TV priedėliuose ir Smart TV.
Didžiausi IPTV prenumeratos portalai BestBuyIPTV.com, GoIPTV.me ir TVMucho.com ir toliau sėkmingai veikia, kaip pripažįstama ataskaitoje.
 
INAC prognozėmis, jei ir toliau bus nesiimama veiksmų ir jei šie veiksmai nebus gloabaliai koordinuojami, jau po keleto metų niekam nereikės legalių TV, o TV kompanijos patirs dar didesnius nuostolius.
 
Jau dabar internetas mirga nuo IPTV grojaraščių, kai galima žiūrėti tūkstančius TV kanalų ir filmų nemokamai, o“piratai“ uždirba iš srauto. Toks verslo modelis nereikalauja žmogiškųjų išteklių ir įvertinant, kad visas turinys imamas nemokamai ir nelegaliai, pelnas yra milžiniškas.
 
Sprendžiant pagal esamas tendencijas, praktiškai kiekvienas interneto vartotojas, turintis Facebook ar kito socialinio tinklo paskyrą irnorintisnemokamai žiūrėti TV, gali laisvai rasti bet kokio TV kanalo ar filmų savaime atsinaujinančius grojaraščius ir gavęs nemokamą prieigą ja laisvai ilgai naudotis.
 
Įvairiose uždarose Facebook grupėse pateikiamos instrukcijos kaip apeiti blokavimus, kaip įdiegti TV arba naudotis grojaraščiais.
Taip atsiradusius vartotojų įpročius po keleto metų bus praktiškai neįmanoma pakeisti ir kompanijoms gali vėl tekti laukti naujos kartos, kuri, jei bus teisingai auginama, galbūt naudosis teisėtu turiniu.
MPAA ataskaitą galima perskaityti čia: mediasat.info/wp-content/docs/MPAA-2018-Notorious-Markets.pdf
 
INAC.LT, 2018