AR ĮMANOMA IŠIEŠKOTI ŽALĄ IŠ P2P (ARBA TORRENT) TINKLO VARTOTOJŲ, NETEISĖTAI BESIDALINANČIŲ KŪRINIAIS?

Nors spaudoje jau pritilo garsiai nuskambėję atvejai, kuomet didžiausios JAV kūrėjų kompanijos teismus užvertė šimtais, o gal ir tūkstančiais ieškinių dėl interneto vartotojų neteisėto kūrinių dalinimosi P2P tinklais, tačiau ieškiniai ir toliau teikiami, o teisių turėtojai ieško galimybių kaip išsieškoti kompensacijas dėl patirtos žalos.
 
Visgi torrent‘ai dar išlieka populiarūs ir daugelis interneto vartotojų siunčiasi tiek filmus, muziką ir kt. Nors atrodo jau daug bylų buvę, daug galima iš rezultatų padaryti išvadų, bet…
 
JAV teismams ir toliau teikiami ieškiniai su nepakankamais įrodymais. Todėl teismai jau pateikė išaiškinimą, kad reikia „kažko daugiau, ne tik IP adreso“, kad būtų pakankami įrodymai žalai išieškoti.
 
Prie vieno IP adreso gali prisijungti keli įrenginiai, gali būti daugiau vartotojų vienu metu. Todėl identifikuoti pažeidėją tokiais atvejais yra sudėtingiau.
Tačiau INAC nuomone, atlikus tam tikrus veiksmus, bylos labai palengvėtų ir kompensacija civilinio proceso metu iš interneto vartotojų, pažeidinėjančių teises, nesunkiai būtų išieškoma.
 
Tereikia atlikti keletą papildomų veiksmų ir tuomet netgi interneto paslaugų teikėjai (IPT) neturės galimybės nuslėpti savo vartotojų tapatybės.
 
Fiksuojant pažeidėjus P2P tinkle visų pirma reikia pažeidėjų serverių (vartotojų) IP adresų savininkus įspėti nutraukti pažeidimą. Kadangi mes nežinome, kas yra IP adresų valdytojai, fiksavus pažeidimus, privalome išsiųsti IPT, kuriems priklauso šie adresai, EUCD/DMCA/LRV nut. Nr.881, 2007 m. pranešimus dėl neteisėto turinio šalinimo. IPT gavę pranešimus, privalo nedelsiant nutraukti šiuos pažeidimus, o taip pat informuoti pažeidėją dėl neteisėtų veiksmų ir daromo pažeidimo, taip pat įspėti savo klientą nedelsiant nutraukti neteisėtus veiksmus.
 
Jei IP adresai priklauso pačiam IPT, atsakomybės klausimas nekelia jokių abejonių. Jei IP adresai priklauso jų klientams, teisme ieškovui pakanka išsireikalauti duomenis iš IPT kam buvo persiųsti ieškovo pranešimai dėl pažeidimo. Jei IPT neatskleistų vartotojų tapatybės- žala būtų išieškoma iš paties IPT.
 
Jei administracinio/baudžiamojo proceso metu reikia įrodyti kuris konkrečiai asmuo pažeidė intelektinės nuosavybės teises, tai civilinio proceso metu pakanka turėti IP adreso valdytojo duomenis ir žala lengvai yra išieškoma.
 
Jei jūsų teisės internete yra pažeidžiamos- visada galite išieškoti patirtą žalą, nuostolius ir reikalauti jos atlyginimo. Jei nėra galimybės nustatyti žalos dydžio, visada galima reikalauti kompensacijos, kurios dydį iki 1000 MGL nustato teismas, įvertindamas visas aplinkybes- pažeidėjo turtinę padėtį, pažeidimo mąstus, ieškovo fiksuotas aplinkybes.
 
O interneto vartotojams pateikiame paprasčiausią sprendimą- naudotis legaliu turiniu.
 
INAC teikiame žalos išieškojimo paslaugas, bendradarbiaudami su advokatų kontora METIDA. Jei jūsų teisės yra pažeidžiamos- visada turite galimybę apsiginti.
 
Daugiau apie bylas JAV skaitykite: https://torrentfreak.com/courts-want-something-more-than-an-ip-address-to-catch-pirates-181217
INAC.LT, 2018