NETEISĖTŲ IPTV SVETAINIŲ BLOKAVIMAS. LRTK TEISMO SPRENDIMU UŽBLOKUOTOS DAR SEPTYNIOS SVETAINĖS

Skirtingai negu Lietuvoje, kitose šalyse esant pažeidimams ir nepavykus taikiai išspręsti jų pašalinimo, domenai blokuojami visam laikui. T.y. tokiu pavadinimu tinklalapiai niekada neatgims.

Australijos teismas leido blokuoti 181 piratinių tinklalapių domeną, įskaitant ir subtitrų platinimo tinklalapius. Plačiau apie šį atvejį galite paskaityti https://bit.ly/2AbcbmC.

Lietuvoje blokavimui žengiant pirmuosius žingsnius, Lietuvos radijo ir televizijos komisija blokavo dar septynias svetaines https://bit.ly/2EIvEyO.

Jei nelegalias TV svetaines blokuojama visam laikui, apie filmų platinimo svetainių galimą blokavimą to pasakyti negalime.

LR ATGTĮ 78 str. atsiradusi nuostata atblokuoti piratinius tinklalapius jei pašalinami pažeidimai (nors prieš tai buvo išnaudotos visos neteisminės priemonės, prieš kreipiantis į teismą dėl blokavimo), per penkias darbo dienas neleis kino kompanijoms apsaugoti savo verslo Lietuvoje.

Tai yra didelė spraga, kuri atsirado nežinia kodėl. Deja, INAC nuomone ši nuostata suteikia galimybes pažeidėjams ir toliau gyvuoti.

Bet kokius atveju mūsų nuomone šio įrankio naudojimas neduos norimo efekto.

INAC.LT, 2018