CLOUDFLARE IP ADRESŲ BLOKAVIMAS AUSTRIJOJE DALINAI PARALYŽAVO INTERNETĄ, GALIMAI PADARYTA MILŽINIŠKA ŽALA NEKALTOMS SVETAINĖMS

Autorių teisių gynėjams ieškant naujų gynimo būdų dažnai nesitelkiami interneto tinklo ekspertai ir bandoma nelegalų turinį blokuoti nepaisant interneto architektūros.

Taip nutiko ir Austrijoje. Teisių gynėjai, galimai neišsianalizavę tinklo veikimo ar nežinodami interneto architektūros kreipėsi į teismą, kuris leido blokuoti CLOUDFLARE IP adresus.

Nors interneto vartotojai laisvai gali apeiti nacionalinio tinklo blokavimus padedami VPN paslaugų teikėjų arba naršyklių VPN įskiepių bei kitų technologijų, į tai nėra atsižvelgiama.

Taip pat pirataujantys interneto vartotojai pradėjo žymėti (Bookmark) piratines svetaines naršyklėse, kurios išsaugo šią svetainę pasiekiama, nepaisant blokavimo, aktyviai naudotis Rusijos paieškos sistema Yandex, kuri praktiškai netaiko blokavimo ir domenų šalinimo iš paieškos.

Nors Austrijoje blokavimo taikinys buvo muzikos svetainė, nepasiekiamos tapo daugelis kitų svetainių- interneto parduotuvės ir kt. Joms padaryta milžiniška žala.

Tai buvo pirmas kartas, kai buvo blokuojami IP adresai, o ne tik domenų vardai.

„Tai, kas vyko internete Austrijoje, yra tarsi viso daugiaaukščio pastato ar prekybos centro blokavimas, nes kažkas buvo pavogta iš parduotuvės“, – sako Pilietinių teisių organizacijos Epicenter.works atstovas Dominikas Polakovičius. Kaip turinio pristatymo tinklas (CDN), „Cloudflare“ talpina beveik kas penktą iš 10 milijonų lankomiausių svetainių. Poveikis yra atitinkamai didžiulis, jei tavo įmonės IP adresai patenka į juoduosius sąrašus.

Todėl labai svarbu imantis bet kokių naujų teisių gynimo priemonių ne tik pasitelkti ekspertus, tačiau ir atlikti išsamias studijas, tyrimus, juos įvertinti.

Taip pat labai svarbu įvertinti galimas grėsmes ir rizikas. Domenų/IP adresų blokavimas iš esmės galbūt ir yra galimas, tačiau tik ne tokiais drastiškais metodais, kai daroma “bet kaip”.

Tačiau žinant interneto architektūrą, interneto vartotojų išprusimą, technologijų galimybes, vargu ar šiuo metu domenų/IP adresų blokavimas dar gali būti viena efektyvių teisių  gynimo priemonių.

Šiuo metu Lietuvoje taikomas DNS blokavimas svetainių lankomumui jau praktiškai įtakos ar reikšmės neturi- svetainių lankomumas pasiekė tas pačias aukštumas kai blokavimas nebuvo taikomas.

Dažnai girdime teiginius, kad jei “nekaltos svetainės” IP adresas yra tas pats kaip piratinės, ji turi išsikelti, blokavus IP adresą. Tačiau tai nėra labai lengva, IP adresai nėra begaliniai ir tai trukdytų teisėtam verslui.

Yra daug efektyvesnių metodų, negu blokavimas, kurį galima taikyti išimtinais atvejais ir tik gerai nusimanant technologijose bei piratinių svetainių veikimo principuose.

Tarptautinės organizacijos, daugelį metų užsiimančios didžiausių pasaulio kompanijų teisių gynimu paprastai netaiko domenų/IP adresų blokavimo kaip efektyvios priemonės, nes tą patį šaltinį tenka blokuoti daugelį kartų, o neteisėtas turinys ir toliau lieka pasiekiamas vartotojams.

Efektyviausios gynimo priemonės yra kūrinių šalinimas iš paieškos sistemų, piratinių svetainių, ieškinių teikimas, domenų konfiskavimas.

Plačiau apie Austrijos atvejį: https://bit.ly/3Q6Yh95

© INAC.LT, 2022