SOCIALINIAI TINKLAI- PIRATŲ ROJUS

Kalbant apie piratavimo mastus ir būdus dažnai turima mintyje tik tinklalapiai. Tačiau piratavimo rūšių yra daug. Viena rūšių- neteisėtai viešai skelbiami filmai ir serialai socialiniuose tinkluose. Paimkime kaip pavyzdį tik vieną kanalą https://myvi.ru/ru/user/spygliuxre/ Šiame kanale yra patalpinti 7526 vnt. vaizdo įrašų. Šie įrašai yra peržiūrėti 236 062 023 kartų!!!

Taip taip- 236 milijonai! Tik, viename kanale… Ir tai yra labai didelė problema, nes dažnai šie įrašai piratiniuose tinklalapiuose naudojami kaip transliavimo serveriai. Deja, kol kas į tai mažai kreipiamas dėmesys.

Socialiniais tinklais kaip Mail.ru, Myvi, Vkontakte, kur neteisėtai paskelbta autorių teisėmis apsaugoto turinio yra tikrai labai daug, piratai naudojasi kaip transliavimo šaltiniais. Šiuose socialiniuose tinkluose yra ne mažiau kaip 11 kanalų su lietuvišku turiniu- filmais, serialais, krepšinio rungtynių įrašais. Stebina vaizdo įrašų ir peržiūrų skaičiai, kurie yra labai dideli. Šiuose kanaluose yra patalpinta apie 53 000 vnt. vaizdo įrašų. Peržiūrų skaičius- rekordiškai didelis- apie 700 MLN.!!!!!

YouTube vartotojų lietuviškų serialų arba serialų įgarsintų lietuviškai kanalų priskaičiavome 25 vnt. kuriuose yra yra 36,7 mln. serijų peržiūrų. Lietuviškų filmų (LT kalba ir lietuviški filmai)- 18 kanalų, iš jų trys dideli, kiti mažesni. Viso peržiūrų juose yra apie 18 mln. Reikia paminėti, kad YouTube įdiegė labai puikų įrankį- pašalinus autorių pažeidžiantį turinį, kompanijos dirbtinio intelekto įrankiai ieško analogiško turinio ir radę jį praneša, kad galėtume patikrinti, ar šis turinys nepažeidžia autorių/gretutinių teisių. Tačiau teisių turėtojai praktiškai nesinaudoja šiuo įrankiu arba naudojasi tik labai maža jų dalis.

Facebook tinkle yra sukurtos grupės ir atskiri vartotojai, kurie transliuoja tiesiogiai arba rodo filmus/serialus, sporto rungtynes.Jų nėra daug, ir kol kas yra galimybė kontroliuoti viešai skelbiamą turinį dėl Facebook politikos- neteisėtai skelbiančių turinį asmenų paskyros yra blokuojamos. Praktiškai visi šie įrašai kanalų valdytojams generuoja pajamas iš reklamų.

Taigi, galime preliminariai tik įsivaizduoti, kiek pajamų generuoja piratams tik ši piratavimo rūšis, kai peržiūrų skaičius viršija 750 MLN kartų.

Legalioms platformoms ši piratavimo rūšis kelia vis daugiau problemų, kadangi vartotojai renkasi nemokamai žiūrėti šį turinį.

Kadangi socialiniai tinklai nėra ir nebus blokuojami tai vienintelis kelias yra pašalinti šiuos kūrinius.

© INAC.LT, 2021