2020 M. SPALIO MĖNESĮ PADAUGĖJO NETEISĖTAI PLATINANČIŲ FILMUS INTERNETU LIETUVIŲ KALBA SVETAINIŲ SKAIČIUS

INAC monitoringo metu nustatėme, kad vien per paskutinius dvejus mėnesius šių svetainių padaugėjo net 28, o tai yra apie 20%.
2020 m. Spalio mėnesį buvo stebimas spartus augimas- interneto stebėsenos metu nustatėme 20 naujų svetainių, kurios neteisėtai platina INAC atstovaujamų kompanijų filmus, serialus internete. Iš šio skaičiaus- 6 naujos svetainės sukonfigūruotos taip, kad interneto vartotojams pasiekiamos IP adresu ir negali būti blokuojamos vadovaujantis LR teisiniais aktais, kadangi tai juose nenumatyta.
Taip pat pastebima tendencija Telegram kanaluose, Facebook grupėse ir Youtube platfomoje neteisėtai platinamų filmų ir tiesioginių transliacijų didėjimas.
Šiuo metu INAC duomenimis Lietuvos interneto vartotojams yra pasiekiamos 129 svetainės lietuvių kalba, platinančios (P2P ir tiesioginės peržiūros) filmus, serialus, TV laidas internete neteisėtai, iš jų 19 svetainių pasiekiamos 17 IP adresų, ir jų negalima blokuoti.
Daugumoje šių svetainių yra patalpinta 5000- 10 000 filmų, serialų, ar kitų audiovizualinių kūrinių.
Jau tampa įprasta, kad šių svetainių valdytojai apmokestino turinį vartotojams savaitinėmis prenumeratomis. Į šį skaičių neįskaičiuotos IPTV svetainės, tiesiogiai internetu transliuojančios Lietuvos kompanijų TV programas.
Viena efektyviausių priemonių intelektinės nuosavybės teisių gynime yra kūrinių šalinimas iš neteisėtai juos platinančių platformų, Youtube, Facebook, Telegram ar kitų socialinių tinkų, Google paieškos sistemos, taip reitinguojant legalias platformas paieškos sistemoje pirmose vietose ir nukreipiant interneto vartotojus žiūrėti filmus ar TV laidas legaliai.
INAC.LT, 2020