Lietuvoje blokuojamos dar dvi autorių teises pažeidusios svetainės

Lietuvos radijo ir televizijos komisija teismo sprendimu Lietuvos interneto paslaugų teikėjus įpareigojo blokuoti dar dvi svetaines- filmai.in ir torrent.ai.

Šiuo metu tokių svetainių jau priskaičiuojama 10 (https://www.rtk.lt/interneto-svetaines-pazeidziancios-autoriu-teises/).

Visgi kol kas naudojamas DNS blokavimo būdas nėra labai efektyvus, tačiau blokuojant tikimasi, kad interneto vartotojai mažiau lankysis taip vadinamose „piratinėse” svetainėse ir rinksis legalų turinį.

Alexa.com duomenimis, Lietuvoje teismo sprendimu blokuotos svetainės linkomanija.net lankomumas sudaro 58.7% iš Lietuvos interneto srauto.

1 pav. Lietuvos interneto vartotojų skaičius % iš Lietuvos

Kadangi internete pateikiama begalės būdų kaip „apeiti” blokavimus, pradedant DNS adresų keitimu, naršyklių įskiepių diegimu, ir baigiant sudėtingesniais būdais kaip Host failo įrašai, interneto vartotojai tą lengvai padaro ir jiems šios svetainės tampa vėl pasiekiamos. Svarbiausias šios rūšies blokavimo trūkumas- įsidiegus apėjimo priemones šiems vartotojams visi ateityje būsimi blokavimai bus neveiksmingi, nes „apėjimas” jau įdiegtas.

Savaime suprantama, blokavimu siekiama ne tik pažeidimų šalinimo (ko deja šiuo atveju nėra, yra tik pažeidimo tam tikras blokavimas) bet ir interneto vartotojų švietimo. Tai iš dalies gali būti pasiekiama, tačiau paieškos sistemose (Google ir kt.) ieškant norimų kūrinių, vistiek tinklalapiai yra indeksuojami ir pateikiama vartotojui informacija. Tokiu būdu, jei įdiegtos apėjimo priemonės, vartotojai vistiek nukreipiami į šias svetaines.

Trečiasis apektas- šis verslas (piratavimas) po teismų spredimų dažnai netenka savo finansavimo šaltinių, kadangi Lietuvos mokėjimo įstaigos nenori bendradarbiauti su pažeidėjais ir nelegalių paslaugų teikėjais.

INAC nuolat atliekame didžiausių autorių teisėmis apsaugotą turinį platinančių svetainių srauto stebėseną, jo mąstus. Praėjus tam tikram laikui bus galima išanalizuoti blokavimo pasekmes ir nustatyti veiksmingumą.

 

INAC.LT, 2019