Intelektinės nuosavybės pažeidimų mąstai internete nemažėja

Didžiausių Lietuvos rinkai nukreiptų tinklalapių lankomumas ir toliau kyla. Ne paslaptis, kokiu tikslu interneto vartotojai lankosi šiuose tinklalapiuose.

Išanalizavome keleto didžiausių galimai neteisėtai audiovizualinius kūrinius platinančių tinklalapių lankomumą ir nustatėme, kad vartotojai ir toliau aktyviai lankosi tinklalapiuose, nors kai kurie iš jų ir yra blokuoti, t.y. apribota prieiga blokuojant juos DNS būdu.

Nepaisant blokavimo, didžioji lankytojų dalis yra iš Lietuvos. Nors P2P (Torrent) ir toliau lieka populiariu naudojimosi būdu, tačiau tiesioginių peržiūrų tinklalapių populiarumas Lietuvoje yra žymiai didesnis.

Kaip jau buvome rašę anksčiau, YTS.LT tinklalapis, esantis .LT domenų srityje, yra globalus, ir nepaisant blokavimo, jo lankomumas cutestat.com duomenimis ir toliau išlieka itin aukštas. Šios dienos duomenimis ir pateikiama statistika tinklalapį kasdien aplanko 8,242,594 unikalių vartotojų, kurie peržiūri 65,940,752 puslapius.

Nors kūrinių gynimas vykdomas nuolat, pasaulyje kintant gynimo kryptims ir tendencijoms, piratavimo mąstai tik auga. Visuomet pagrindinėmis gynimo gairėmis buvo pažeidimų nustatymas, jų nutraukimas, žalos arba kompensacijos išieškojimas iš pažeidėjų.

Šiuo metu pasaulyje pagrindine priemone naudojant blokavimo metodus „piratai” pajautė nebaudžiamumą ir aktyviai išplėtė savo veiklą.

INAC nuomone visgi tenka atsigręžti atgal ir imtis kompleksiškai visų priemonių, strategiškai dėti visas pastangas ilguoju periodu ir tuomet interneto rinkoje didesnė dalis bus legalaus turinio.

 

 

INAC.LT, 2019