Romos teismas įpareigojo „Cloudflare“ nutraukti piratinių svetainių paskyras

Kol Lietuvoje nuolat vyksta diskusijos ar Google ir kitos kompanijos gali ir privalėtų imtis veiksmų, kurie padėtų apsaugoti autorių teises mūsų šalyje, kitose šalyse aktyviai vyksta procesai ir teismai priima sprendimus, palankius autoriams.

Kaip praneša Torrentfreak.com, Italijos teismas nurodė „Cloudflare“ nutraukti kelių piratų svetainių paskyras. Nutarimas priimtas po vietinio transliuotojo RTI skundo, kuris teigė, kad „Cloudflare“ gali būti laikoma atsakinga pagal DMCA akto tvarką dėl autorių teisių pažeidimų.


Kaip viena iš pirmaujančių CDN ir DDoS apsaugos paslaugų „Cloudflare“ naudoja milijonai svetainių visame pasaulyje. Tuo naudojasi ir  daugybė piratų svetainių.

Pastaraisiais metais daugelis autorių teisių turėtojų skundėsi dėl „Cloudflare“ dalyvavimo šiose platformose. RTI, bendrovė, priklausanti Italijos žiniasklaidos milžinui „Mediaset“, ėmėsi tolimesnių veiksmųu ir teismui pateikė ieškinį.

RTI skundėsi, kad „Cloudflare“ pasiūlė savo paslaugas įvairioms piratų svetainėms, kurios viešai skelbė internete televizijos laidas, įskaitant „Grande Fratello“ („Big Brother“) ir „L’isola dei Famosi“ („The Celebrity Island“).

Transliuotojas teigė, kad „Cloudflare“, be kita ko, galėtų būti laikomas prieglobos paslaugų teikėju pagal Direktyvą 2000/31 / EB dėl elektroninės komercijos. Ir kadangi ji buvo aiškiai informuota apie pažeidžiančius savo klientų veiksmus, tačiau nepavyko imtis veiksmų, bendrovė gali būti laikoma atsakinga.

JAV įsikūrusi Cloudflare nesutiko. Ji nesutiko, kad Italijos teismas neturėjo jurisdikcijos ir kad elektroninės komercijos direktyva netaikoma užsienio bendrovėms, tačiau šie prieštaravimai buvo atmesti.

Praėjusį mėnesį priimtu teismo nutarimu „Cloudflare“ buvo įpareigota nedelsiant nutraukti ginčijamų piratų svetainių paskyras. Be to, „Cloudflare“ buvo įpareigota pateikti svetainės savininkų ir jų prieglobos kompanijų asmeninius duomenis su RTI.

Jei „Cloudflare“ nesilaikys nė vieno iš pirmiau minėtų reikalavimų, ji privalės sumokėti 1000 eurų baudą už kiekvieną pažeidimo dieną.

Nors Cloudflare nemato savęs, kaip prieglobos paslaugų teikėjas, Teismas padarė išvadą, kad jis gali būti laikomas tokiu, pagal Europos teisę. Be kita ko, paslauga „Visada online“ talpina įvairius svetainės išteklius bei serverius net tada, kai svetainės serveriai neprisijungę dėl techninių nesklandumų.

Tai reiškia, kad, skirtingai nei IPT, kuris tik perduoda srautą, „Cloudflare“ gali būti laikoma atsakinga už savo klientų pažeidimus, jei jis sąmoningai nešalina autorių teisių pažeidimų pagal pateiktus skundus.

Romos teismo sprendimas negali būti apskųstas ir taip pat dar yra du panašūs procesai tame pačiame teisme, kuriuos inicijavo RTI ir „Medusa Film“ (abi „Mediaset“ grupės bendrovės) ir jos tebevyksta.

Kiek mums (INAC) teko praktikoje siųsti pranešimus Cloudflare kompanijai, tai galime teigti, kad ne visada kompanija atsiunčia tikrosios Host kompanijos duomenis, kas leidžia įtarti, kad kai kurias svetaines galimai hostina būtent pati kompanija ir teikia ne tik įvairias paslaugas, bet ir pati gali tokias paslaugas inicijuoti.
 

Šaltinis: https://torrentfreak.com/court-orders-cloudflare-to-terminate-accounts-of-pirate-sites-190711/

 

INAC.LT, 2019