LAT nusprendė: tinklalapių blokavimas yra proporcinga teisių gynimo priemonė

Šiandien Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) paskelbė, kad linkomaninja.net tinklalapio blokavimas yra proporcinga teisių gynimo priemonė.

Teismai truko kelerius metus ir kėlė daug diskusijų ir klausimų, ar blokuoti tinklalapius dėl autorių/gretutinių teisių pažeidimų yra proporcinga.

Teisėjų kolegija pateikė nutartį, o apibendrindama šioje nutartyje išdėstytus argumentus ir išvadas, konstatavo, kad atsakovių (IPT) kasacinių skundų argumentai nesudaro pagrindo naikinti ar keisti apeliacinės instancijos teismo nutarties, todėl ši paliekama nepakeista (CPK 359 straipsnio 1 dalies 1 punktas).

INAC nuomone blokavimas yra viena kompleksinio gynimo priemonių ir efektyvesnis gali būti naudojant bendrame gynimo plane. Užblokavus tinklalapį tam tikroje teritorijoje neteisėtas turinys lieka ir yra pasiekiamas kitose šalyse arba apeinant blokavimą naudojantis technologijomis, leidžiančiomis tai daryti.

Bet kokiu atveju ši teismo nutartis yra autorių teisių gynėjų pergalė, leidžianti taikyti dar vieną būdą saugant teisėtą turinį nuo neteisėto kopijavimo.

Teismo nutartis: https://www.lat.lt/…/doclib/mntplawblur3t12gjrh292uwqp76am35

 

INAC.LT, 2019