LIETUVOS „PIRATINIAI” TINKLALAPIAI. LANKYTOJŲ STATISTIKA

Jau keli mėnesiai kaip Lietuvoje įsigaliojo neteisėtą turinį platinančių tinklalapių blokavimo galimybė. „Piratai” labai greit susigriebė ir sukūrė įrankius (tinklalapis atblokuoti.lt ir kt.), leidžiančius neteisėtai turinį naudojančius tinklalapius pasiekti, lankytis šiuose tinklalapiuose ir toliau jais naudotis, jei jų tinklalapiai būtų blokuojami.

Nors Lietuvos teismas aiškiai valstybės vardu pasakė, kad neteisėtą turinį platinančios svetainės yra nelegalu, todėl tokio tipo tinklalapiais naudositės savo atsakomybe ir kilus teisiniams ginčams dėl pažeidimų, teks prisiimti atsakomybę dėl pažeidimų, tačiau lankomumas neslopsta.

Autorių teisių gynėjai žingsnis po žingsnio renka įrodymus ir teikia Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) blokuoti šiuos tinklalapius Lietuvos IP adresų srityje, „piratiniai” tinklalapiai jau pasiekė aukštumų tarptautinėje plotmėje ir jų vartotojai nėra vien Lietuvos interneto vartotojai.

Atlikus Lietuvos rinkai skirtų tinklalapių analizę nustatėme tendencijas, kad jau beveik trečdalis šių interneto svetainių vartotojų yra iš kitų šalių. Daugiausiai iš užsieniečių juose lankosi Jungtinės karalystės interneto vartotojų,- tai greičiausiai susiję su emigracijos pasekmėmis.

Lentelėje pateikiame didžiausių Lietuvos „piratinių” svetainių lankomumo statistiką ir srauto pasiskirstymą.

Pavadinimas Tipas Unikalių lankytojų
vnt./d.
LT srautas % Tarptautinis
srautas %
JK srautas %
 Li…………net Torrent 52,991 56,6 43,4 25,1
Fil………..…in Online 98,544 68,2 31,8 14,9
Torr….……ai Torrent 51,358 72,9 27,1 11,6
Fil……….org Online 52,407 73,5 26,5 11,7

Kaip matome, iš pateiktų skaičių, lankomumo skaičiai šiai dienai dar tikrai yra milžiniški, vertinant Lietuvos mąstu. O ginant autorių teises internete greičiausiai teks ne tik blokuoti tinklalapius, bet ir ieškoti naujų būdų teisėms apginti.

Nors „piratinės” svetainės ir išlepino interneto vartotojus, visi įprato gauti viską vienoje vietoje, po truputį viskas stojasi į savo vėžes ir legalios platformos surikiuoja viską į savo vietas. Šiuo metu jau yra nemažai legalių platformų internete tiek muzikos klausymuisi (Pakartot.lt ir kt.) tiek filmų peržiūroms (CinemaClub.eu ir kt.). Todėl INAC rekomenduojame vartotojams naudotis tik legaliomis platformomis.

 

© INAC.LT, 2019