AR BLOKUOS GOOGLE DNS TEISMO SPRENDIMU LIETUVOJE BLOKUOJAMAS SVETAINES?

Nuo 2019 m. balandžio 1 dienos Lietuvoje įsigaliojo nauja įstatymo nuostata, leidžianti blokuoti svetaines teismo sprendimu, kuomet yra supaprastinta tvarka kreiptis į teismą.
 
Gegužės 3 d. Google atstovai susitiko su Lietuvoje svetaines blokuojančios LRTK atstovais dėl teismo sprendimu būsimai blokuojamų svetainių blokavimo galimybių Google DNS.
 
Google savo DNS greičiausiai neblokuos svetainių, nes tai yra sunkiai įgyvendinama, tačiau yra galimybė atjungti šias svetaines iš Google paieškos ir jų neindeksuoti.
 
INAC nuomone, jei kompanija vykdo veiklą Lietuvoje, jai turi galioti tos pačios nuostatos kaip ir kitiems IPT ir turi būti blokuojamos, teismo įpareigojimu, svetainės analogiškai kaip ir kiti IPT tai vykdo. Jei to nebus daroma, blokavimas ir toliau bus neefektyvus ir nepasiteisins,
 
INAC duomenimis dauguma interneto vartotojų taip pat galimai naudojasi ir Cloudflare kompanijos DNS, ir lengvai gali apeiti blokuojamas svetaines.
 
Todėl tik kompleksiniai sprendimai ir šių kompanijų įpareigojimas valstybiniu lygiu blokuoti svetaines DNS lygmenyje gali padėti efektyviau blokuoti neteisėtą turinį platinančias svetaines.
 
INAC 2018 m. Google iš paieškos šalinti išsiuntė apie 17100 vnt.. šiais metais INAC į Google iš paieškos šalinti jau išsiuntė apie 2400 vnt. nuorodų.
 
Iš Google paieškos atjungta apie 94% INAC siųstų nuorodų- neteisėtai platinto turinio.

© INAC, 2019