DU MĖNESIAI PO SVETAINIŲ BLOKAVIMO PRADŽIOS LIETUVOJE. PIRATINIŲ TINKLALAPIŲ LANKOMUMAS PRAKTIŠKAI NEKRINTA. TOLIMESNIS TEISIŲ GYNIMAS INTERNETE

Nuo 2019 m. balandžio 1 d. įsigalioja nauja autorių teisių gynimo internete tvarka. Teisių turėtojai gindami savo teises ir išnaudoję visas neteismines priemones, jei jų kūriniai nepašalinami iš neteisėtai viešai paskelbusių ir jas platinančių svetainių, gali kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją LRTK, kuri, įvertinusi visas aplinkybes, spręs ar kreiptis į teismą dėl šios svetainės blokavimo Lietuvos Respublikos IP adresų srityje.

Savaime suprantama, tai vienas naujų būdų. Tačiau jau dabar aišku, kad pažeidėjai randa būdų kaip apeiti svetainėms taikomus blokavimus ir valstybės vardu priimtus teismo sprendimus. Nors Lietuva aiškiai išreiškė savo poziciją šiuo klausimu, tačiau interneto architektūra yra taip sutverta, kad visa informacija gali keliauti globaliu mąstu neribojamai. Vis tik kai kurie apribojimai gali veikti ir pakankamai sėkmingai, juos taikant kompleksiniu būdu. Jei DNS blokavimai nėra labai efektyvūs, tai IPT blokavimai maršrutizatorių, URL lygmenyje arba infrastruktūriniai blokavimai gali duoti labiau apčiuopiamą naudą. Taip pat galima naudoti ir kompleksinius blokavimo būdus.

Tačiau reikia nepamiršti, kad svetainių blokavimas- išimtinai kraštutinė priemonė, kuomet svetainės savininkas ar administratorius nešalina turinio ir taikiai susitarti išnaudotos visos galimybės.

Taip pat reikia paminėti, kad Lietuva nustatė blokavimo terminą- jei neteisėtas turinys, dėl kurio kreiptasi į LRTK tikslu blokuoti svetainę, pašalinamas ir svetainės administratorius informuoja LRTK, kad pažeidimas pašalintas, svetainės pasiekiamumas Lietuvos interneto vartotojams turi būti atstatytas per 5 darbo dienas.

Taigi autorių teises ginančioms organizacijoms darbo tikrai pakaks, ir be to, kad teks gintis savo teises, prisidės dar ir kiti techniniai klausimai, kurie leis pakankamai efektyviai ginti teises, blokuojant svetaines.

O nuo pirmojo DNS blokavimo, kuomet teismo sprendimu jau buvo blokuota pirmoji svetainė, praėjo jau apie du mėnesius.

INAC analizuodami interneto rinkos pokyčius, atliekame skaičiavimus ir kitus tyrimus. Pateikiame keleto didžiausių interneto portalų, kuriuose platinami filmai ir kurių valdytojams teisių subjektai, besiginantys teises INAC sistemoje, nesuteikė licencijų filmų platinimui, lankomumo statistiką, kurios rezultatus pateikia Cutestat.com.

Svetainė Svetainės  tipas Unikalūs lankytojai per dieną, vnt.
Pavadinimas Pavadinimas Prieš blokavimą Po blokavimo 1 mėn. po blokavimo 2 mėn. Po blokavimo
Fi……………….. .in Online 71 000 117 000 117 000 114 000
Li……………….. .net P2P, Torrent 45 000 75 000 63 000   57 000
Fi……………..ux.org Online 33 000 59 000 62 000 61 000
To………………. .ai P2P, Torrent 25 000 57 000 59 000 58 000
©INAC.LT, 2019

Grafiškai atvaizdavus pateikiamą informaciją matome, kad svetainių lankomumas stipriai pakilęs ir krinta labai mažais žingsniais. Blokuota svetainė pažymėta raudonais rėmeliais. Taigi, norint suvaldyti teisių pažeidimus teisių turėtojai analizuoja įvairius strateginius būdus ir galimybes. Paskutinės tendencijos- keisti gynimo politiką.

Tai reiškia, kad piratavimo mąstai Lietuvoje galimai pakilo ir lieka aukštesniame lygmenyje. Todėl ginant teises ir atsižvelgiant į paskutinio meto tendencijas, numatomą keisti gynimo politiką, o tuo pačiu INAC ir dirba šia kryptimi. Teisių turėtojai pažeidėjams ruošia ieškinius ir  bendradarbiaudami su intelektinės nuosavybės teises ginančiais advokatais ruošia ne vieną staigmeną.

 

© INAC.LT, 2019