Teisingas sprendimas: ar pirkti knygą, ar ją parsisiųsti?

Jau seniai visi įpratome naudotis naujausiomis technologijomis. Tai svarbu kiekvienam mūsų kasdieniniame gyvenime. Taip pat nieko negalvodami dalinamės su draugais, pažįstamais ar net nepažįstamais savo kompiuteryje esančiais failais. Kitaip tariant- kūriniais. Net negalvojame ar tai legalu, ir ar niekam nedarome žalos savo vienu paspaudimu « Download » – parsisiųsti.

Viena kita valanda, o kas turite spartų ryšį- viena kita minutė – ir norimas filmas ar knyga jau pas jus. Patogu, – niekur nereikia eiti, ir internete laisvai “padėta”- platinama, tik mokėk susirasti.

Tačiau pažiūrėkime giliau į paspaudimą “parsisiųsti” arba kaip sakome- “dalintis” ir pamąstykime, ar niekas nenukenčia dėl keleto mūsų paspaudimų klaviatūroje, ir ko blogo, o gal gero galime susilaukti už tokius veiksmus.

Paprastumo dėlei paimkime knygas. Taip lengviau bus paprastam eiliniam mirtingajam susigaudyti kas ir kaip. Per keletą metų atliktų apklausų metu, o ir komentaruose po straipsniais apie intelektinės nuosavybės apsaugą daugelis rašote: ”… taip, dalintis galima, tai legalu…”, “… nusipirkęs knygą aš ją galiu duoti draugui, kaimynui ar kitam pažįstamui, parsisiuntęs – taip pat…”.

Taip, šioje vietoje daugelis nesusimąstę patys sau atsakote- “nusipirkęs”- t.y. teisėtai įsigijęs, galite dalintis su pažįstamais. O ar internete susiradę parsisiųsti knygą, jūs ją įsigyjate teisėtai? Ar jūs susimokate teisėtam pardavėjui, kuris turi visas teises platinti šią knygą ir taip įsigyjate ją? Greičiausiai atsakymas bus “Ne”. Tai kaip jūs galite dalintis nelegaliai įsigyta knyga su kitais?

Dažnai girdime pasakymą, kad dalinimasis- ne vagystė. Iš dalies galima su tuo sutikti. Bet iš principo- tai vagystė. Nes tas pirmasis šaltinis, kuris paviešino internete be leidimo ir suteikė visiems kitiems galimybę parsisiųsti “nelegalias” knygas – tas tikrai pavogė ją ir vogtą platina. Įsigydami vogtą daiktą (skaitmeninę knygą), jūs tampate bendrininkais ir kitiems taip pat “dalinate” tą pačią vogtą knygą, ją dar ir atsigamindami ir padėdami kitiems atsigaminti neteisėtai (ta pati nuostata galioja ir kitokiems kūriniams).

uTorrent, eMule, Tribler ir kitos failų dalinimosi (P2P) programos pačios suteikia kitiems vartotojams prieigą prie jūsų kompiuteryje turimos medžiagos ir taip platina tuos failus (Toks yra šių programų veikimo principas- „dalinimasis”). Ir jei „dalinatės“ nelegalia knyga- už tai numatoma administracinė, baudžiamoji ir civilinė atsakomybė- asmenims kurie pažeidė leidėjų teises ir pasinaudodami informacinėmis ir ryšių technologijomis ar kitomis priemonėmis, įgijo ar suteikė neteisėtą prieigą prie autorių ar gretutinėmis teisėmis saugomo turinio.

Už tai galite sulaukti leidėjo prašymo kompensuoti patirtą žalą, arba netgi kvietimo į teismą atlyginti žalą. Ieškinių teikimo terminai- 3 (treji) metai nuo to momento kai pastebėtas pažeidimas (arba užfiksavo antstoliai ar kiti pareigūnai).

Taigi, verta pagalvoti prieš spaudžiant mygtuką „parsisiųsti“, ar rizikuoti, ar geriau nusipirkti knygyne mėgstamą knygą. Tada be jokio sąžinės graužimo galėsite ją duoti savo draugams paskaityti. Ir tuo pačiu žinosite, kad jūs viską padarėte teisingai

Na, dalintis galima- bet tik tuo, ką patys sukūrėte, ar įsigijote licenciją šiam kūriniui, arba jei perkate internetu iš teisėto šaltinio.

© INAC, 2015