PAŠALINTA FILMAI.IN PROGRAMĖLĖ IŠ GOOGLE PLAY. Ar GOOGLE PLAY ATSAKO UŽ NELEGALŲ TURINĮ, PLATINAMĄ GOOGLE PLAY PLATINAMOSE PROGRAMOSE?

Jau kurį laiką Lietuvoje galioja tinklalapių DNS blokavimas. Šį blokavimą nesunku apeiti ir tai yra legalu. Taip pat blokuoti programų (Apps) DNS būdu praktiškai nėra jokių galimybių, todėl visas nelegalus turinys apss’uose platinamas tol, kol jis nėra pašalinamas iš šaltinio.

Teisių gynėjai DNS blokavimą dažniausiai vadina apėjimu, tuo tarpu interneto vartotojai- cenzūros apėjimu.

Autoriai gal ir galvoja, kad užblokavus tinklalapius jie yra apginti. Tačiau realiai „piratinis“ t.y. nelegalus turinys niekur nedingsta, jis ir toliau lieka internete, todėl teigti, kad autorių teisės yra apgintos, bent kol kas mes nedrįstame.

Beje, tinklalapių administratoriai ir savininkai jau įprato prie blokavimų, susikonfigūravo tinklalapius taip, kad jie būtų pasiekiami IP adresu (pvz. Filmai.in) ir toliau nesuka galvos dėl tariamų blokavimų, o vartotojai ir toliau naudojasi eile tinklalapių atblokavimo priemonių ir laisvai žiūri ar siunčiasi visą pasiekiamą turinį, esantį šiose svetainėse.

Tačiau tai tik ledkalnio viršūnė. Kaip jau esame daug kartų teigę, blokavimas DNS būdu efektyvus būtų buvęs galimai prieš 10 metų, kuomet nebuvo technologijų, leidžiančių išvengti blokavimo.

Tačiau šį kartą ne apie tai, o apie tokius atvejus, kaip gali nutikti, kad Google patvirtina programėlių (apps) talpinimą Play store, jei šioje programėlėje yra platinamas visas svetainės turinys, t.y. filmai?

Filmai.in programėlė (https://play.google.com/store/apps/details?id=filmai.appeey), patalpinta Google Play platformoje su visais tinklalapyje esamais filmais, jau ne pirmą kartą yra šioje platformoje.

Viena didžiausių problemų šiuo metu- filmų tinklalapių programėlės, kurios talpinamos ir platinamos pavyzdžiui Google Play platformoje. Ar šiuo atveju, kuomet programėlė platinama su visu turiniu, Google turi prisiimti atsakomybę dėl autorių teisių pažeidimų? Juk Google patikrina ir tik tuomet patvirtina ir patalpina į savo platformą programėlę, jei ji atitinka visas bendruomenės gaires ir privatumo taisykles.

Keista atrodo tai, kad nepaisant Google visų saugumo priemonių, ši programėlė buvo patvirtinta ir laisvai pasiekiama, ją buvo laisvai galima įsidiegti ir žiūrėti nelegalius filmus.

Taip taip, tuos pačius Filmai.in filmus, svetainės, kuri Lietuvoje yra blokuota, t.y. valstybinių institucijų pripažinta kaip nelegali. Programėlė pavadinta „filmai.appeey“, turbūt bijantis, kad jos vėl greitai nepašalintų autorių teisių gynėjai.

Galime tik informuoti, kad Google buvo informuota dėl šios programėlės, ir ji buvo pašalinta Google palaikymo tarnybų.

Ir vis dėl to, ar Google technologijos nepajėgia susidoroti su šiuolaikinių piratų iššūkiais, ar paprasčiausiai tai jau autorių teisių politikos nesilaikymas? Galbūt patalpinus programėlę vėliau ji sujungta su tinklalapio serveriais? Kaip bebūtų, šiuo metu tai jau nėra labai svarbu, kadangi teisių turėtojai vėl švenčia eilinę pergalę.

Beje, jau ne kartą esame minėję, kad DMCA (Digital Millenium Copyright Act) esama tvarka niekaip neapriboja galimybės nežabojamai plisti nelegaliam turiniui,- autoriai patys turi sekti, ar jų kūriniai nėra kažkur nelegaliai platinami, susisiekti su pažeidėju ir tik nusiuntus pranešimą, tikėtis, kad jie bus pašalinti.

Tuo pačiu principu veikia ir legaliomis save laikančios platformos, kuriose vartotojai sudeda serialus, filmus, sporto varžybas ir galima bet kada juos žiūrėti. Viena šių platfomų taip pat priklauso Google kompanijai. Platforma laikosi visų DMCA reikalavimų. Taip, kaip ir kitos, tik „piratinės” svetainės”, kurios yra blokuojamos, skirtingai nuo didžiųjų kompanijų platformų.

Taip pat turime eilę kitų pažeidimų rūšių, kurių jokie blokavimai neišspręs. Tai m3u8 grojaraščiai, kuriuose platinami tūkstančiai filmų ir kurių jokie blokavimai niekada nepaveiks, nes visi jie sukonfigūruoti IP adreso pagrindu ir šiuo metu nėra teisinės bazės blokuoti IP adresą.

Ar sugebėsime pažaboti „piratavimą“, kuomet nėra blokuojamos tinklalapių apps (programos), mažos „piratinės“ platformos blokuojamos, o kitos, su tais pačiais filmais, ir toliau sėkmingai veikia ir jų neblokuoja nei LRTK nei jokia kita valstybinė institucija?

Ar lieka tik išeitis- šalinti patiems autoriams ir jų įgaliotiems atstovams filmus ar kitus kūrinius iš neteisėtai juos platinančių platformų, pagal esamą teisinę bazę? Praktiškai tai ir yra vienintelis būdas nutraukti pažeidimus.

 

INAC.LT 2020