AR PIRATO PORTRETAS- VISUOMENĖS VEIDRODIS?

Neseniai visiems buvo pristatytas pirato portretas. Susidomėjimas juo nebuvo toks didžiulis, kokį teisių gynėjai įsivaizdavo. Gal ir gerai, nes daugumai Lietuvos gyventojų teko nekaltai tapti vagimi, papuolus į šią socialinę grupę.

AR AŠ VAGIS? ??

Mes visi esame visuomenė. Ta pati visuomenė, kurios dalį neretai apšaukia(-me) vagimis. Ir nemažą dalį- apie 10% jei ne daugiau. Taip, tik kažin ar teisėtai nusipelnėme vadintis vagimis ir vadinti jais kitus? Nejaugi mes esame tokie blogi? O gal šie skaičiai- neteisingas požiūris pačios visuomenės į save? Juk sudarytas „pirato“ portretas parodo ne ką kita, o kokie esame paviršutiniški.

Nesigilindami į problemos esmę rėkia(-me) ne tik visai Lietuvai, bet greičiausiai ir visam pasauliui: va žiūrėkite, išgryninome tuos, prieš kuriuos turime būti nusiteikę ir juos privalome smerkti. O galbūt reikia juos tik šviesti, šviesti ir šviesti. Tik tada kyla klausimas, ar turime šviesti visus, kad potencialūs „piratai“ netaptų jais, ar tik „pirato portretą“ atitikusius asmenis? Juk gerai žinome, kad švietimas – geriausias prevencijos vaisius, o ne nusikaltusiųjų pataisos įrankis, nes nusikaltęs jau viską apie piratavimą dažniausiai žino.

Pagalvokime, ar mūsų tikslas tas „piratas“ kuris pasižiūri filmą, jį parsisiunčia, ar tas, kuris tą verslą organizuoja?

Argi esmė, kad vienas kitas žiūrovas nusisuks nuo neteisėto turinio, o pati paslauga ir reiškinys išliks. Ar tai duos ilgalaikių rezultatų? Juk keičiasi kartos, jei bus paklausa, pasiūla atsiras.

Visgi geriausiai būtų ir šviesti visuomenę- ne tik „piratus“, bet ir likusius; ir piratavimą mažinti uždarant platformas, siūlančias neteisėtą turinį.

O, kad „piratavimas”- tai gerai įsišaknijęs verslas, turbūt aiškinti nereikia. Pradedant aukojimais tinklalapių išlaikymui ir baigiant reklamų pardavimais filmuose, serialuose. Interneto srauto pardavimai- štai piratavimo ištakos. Su šiuo reiškiniu ir turime kovoti, raunant jį su šaknimis.

Ar ne to reikia kino kūrėjams ir platintojams? O tam, kad sunaikinti šį reiškinį, reikia tik truputį daugiau pastangų- „sunaikinti“ neteisėto turinio platinimo platformas, o ne visuomenę vadinti „vagimis“.

Juk vagis tas, kuris pavogė IR IŠPLATINO VISIEMS, o ne tas, kuris naudojasi „galimai vogtais“ kūriniais, dažnai pats to nežinodamas.

Mes manome, kad vagys yra tie, kurie patalpina internete filmus ( ir kt. turinį) neteisėtai. Tai ir yra mūsų tikslas siekiant apginti kūrėjus.

INAC.LT, 2016