KINO PAVASARIO FILMAS TORO / MANDIBULES NELEGALIAI PASKLEISTAS INTERNETE

Piratai vagia viską. Festivaliniai filmai- ne išimtis…

Filmų kūrėjams piratavimas kelia tikrai dideles problemas. Apie tai kalbame nuolatos, tačiau ar pavyks Lietuvoje kada pakeisti situaciją?  Eilinį kartą, kad piratavimas yra didelė problema pasitvirtino Lietuvoje- nupiratautas Prancūzijos režisieriaus Quentin Dupieux vienas naujausių darbų – komedija MANDIBULES / TORO, 2020.

Festivalio Kino Pavasaris 2021 internete patalpintą filmą TORO / MANDIBULES piratai pavogė galima sakyti iškart po interneto premjeros ir išplatino interneto platybėse, patalpindami filmą ne tik Prancūzijos torrent tipo tinklalapiuose, bet ir tiesioginių peržiūrų bei cyberlock tipo serveriuose.

Kiek pastebėjome, filmas festivalyje internete jau neplatinamas.

Filmo biudžetas yra beveik 5 000 000 $ (JAV dolerių https://www.themoviedb.org/movie/638965-mandibules). Taigi, kino kūrėjai patyrė tikrai milžinišką žalą dėl piratavimo, nes filmo premjeros kino teatruose dar nebuvo.

Šis atvejis dar kartą parodo, kaip kūrėjams yra svarbu pasirinkti platinimo būdą, interneto platformas. Savaime suprantama, kad kino teatre nupiratauti filmus yra daug sunkiau ir pavogus filmą nebus labai kokybiškų kopijų. Visai kas kita internetas- čia galimybės yra didelės ir piratai dažnai tuo naudojasi. Tenka tik pripažinti, kad piratai nemiega ir eilinį kartą apvogė kūrėjus.

Vėl gi galime teigti: kova su piratavimu- ne tik tinklalapių blokavimas, filmų šalinimas ar kiti veiksmai. Tai apima visą eilę kompleksinių priemonių, o ypač užkardyti galimybę nukopijuoti filmus legaliose svetainėse. Filmų apsauga nuo neteisėto kopijavimo legaliose svetainėse turi būti akcentuojama pirmoje vietoje.

INAC nuomone šis atvejis dar kartą parodo, kaip Lietuvoje yra svarbu gintis savo teises, šviesti interneto vartotojus, o teisių turėtojai pasirinkdami platinimo būdą privalo įsivertinti visas rizikas.

O mes interneto vartotojams galime palinkėti- žiūrėkite filmus legaliai! Nes kūrėjams šiuo metu tikrai reikia jūsų palaikymo.

__________________________________________________________________________

INAC šaliname neteisėtai viešai paskelbtus kūrinius internete. Norite apsiginti savo teises internete? Susisiekite su mumis.

 

© INAC.LT, 2021