AR PASIKEIS SITUACIJA LIETUVOS INTELEKTINĖS NUOSAVYBĖS RINKOJE?

PIRATAI RADO SPRENDIMĄ, PEREINA Į KITĄ LYGĮ

DNS BLOKAVIMAS JAU PRAKTIŠKAI VISIŠKAI NEVEIKSMINGAS…

Nors Lietuvoje skelbiama apie eilinį 29 vnt. svetainių, įskaitant veidrodines, blokavimą, piratai jau seniai rado sprendimą ir to blokavimo visiškai nebijo. Taip kaip ir pirataujantys interneto vartotojai.

Visi piratai po truputį pradeda konfigūruoti svetaines taip, kad jos būtų pasiekiamos IP adresu.

Šiai dienai IP adreso blokuoti pagal Lietuvos Respublikos įstatymus negalima. Taip pat praktiškai nėra galimybių matuoti šių svetainių srautus, kuomet būtų galimybė spręsti apie srautų mažėjimą/didėjimą ir kitus pokyčius.

Mes apie šias grėsmes jau buvome įspėję ir teisių turėtojus, kad šis būdas nėra tinkamas, jau prieš gerus metus.

Ką gi, mūsų prognozės pilnai pasitvirtino.

Filmaionline_net tapo pasiekiami IP adresu 62.171.139.44.
Filmai_in tapo pasiekiami Ip adresu 37.221.162.250 jau labai seniai, analogiškai Torrent_lt ir kitos svetainės taip pat pasiekiamos suvedus IP adresą, kurių deja blokuoti nėra galimybės.

Todėl teigti, kad dėl DNS blokavimo mažėja piratinių svetainių srautai mes nematome pagrindo, bent šiai dienai.

Dar įdomus pastebėjimas. Nors filmai_in blokuojami jau seniai, virš 70% šios svetainės lankytojų yra Lietuvos interneto vartotojai. Linkomanijoje- beveik 65% lankytojų yra iš Lietuvos, nepaisant blokavimo (Alexa.com statistika, 2020.07.02)

Tai kalba apie vartotojų išprusimą ir kaip ir minėjome, pagrindžia blokavimo šiuo būdu neefektyvumą.

Ta pati linkomanija teismo sprendimu blokuojama keleto IPT, todėl daugumai Lietuvos vartotojų lengvai pasiekiama, kadangi teismas ne visus interneto vartotojus įpareigojo blokuoti svetainę. Visiškai nebaigtas ir likimo valiai paliktas atvejis… Jau nekalbant apie tai, kad jei ir būtų blokuojama šiuo metu, interneto vartotojai lengvai apeitų šį blokavimą.

Kadangi piratai sukonfigūruoja svetaines, kad jos būtų pasiekiamos IP adresu, Google suindeksuoja šias svetaines pagal naujas konfigūracijas ir iš paieškos vartotojai nukreipiami tiesiai į IP adresu pavadintą svetainę, nejaučiant jokių blokavimo pasekmių.

INAC vertinimais tik neteisėtai paskelbtų internete kūrinių šalinimas ir serverių poėmiai gali padėti tinkamai išspręsti šią problemą. Ir tai turi būti nuolatinė tęstinė veikla.

Taip pat esame minėję, kad reikalingi kiti blokavimo metodai, kurie užtikrintų blokavimo efektyvumą, jei ir toliau norima blokuoti svetaines.

Svetainė pasiekiama IP adresu siekiant išvengti taikomo DNS blokavimo

Google paieškoje svetainė indeksuojama IP adresu

Nepaisant blokavimo didžioji dalis svetainės filmai.in lankytojų yra Lietuvos interneto vartotojai

Nepaisant blokavimo didžioji dalis svetainės linkomanija.net lankytojų yra Lietuvos interneto vartotojai

O mes rekomenduojame internete žiūrėti filmus legaliai, apsilankyti kino teatruose ir patirti kuo daugiau įspūdžių kino salėse!

Kur žiūrėti įvairius filmus/serialus internete legaliai: http://inac.lt/lt/ziurek-legaliai/

INAC.LT, 2020