PIRATAI IŠ PETIES VAGIA LEGALIAS (?) IPTV TRANSLIACIJAS. AR ĮMANOMA TAI SUSTABDYTI?

Nauji metai- nauji vėjai. Nors Lietuva padarė ženklią pažangą legalių filmų platinimo aritmetikoje internete, tačiau muzikos ir IPTV piratavimas deja dar yra didelė problema, o piratai savo veikloje galimai naudoja legalų turinį. Tai rodo kiek yra technologiškai pažengę piratai. Jei tikėtume jais, kokią informaciją pateikia viešai, tai jie nesibodi imti teisėtų transliuotojų tiesioginių transliacijų. Ir dar sugeba parašyti, kad ši aplikacija sukurta mokymosi tikslais. Tikrai išradinga. Deja- tai išties nemaloni tiesa teisių turėtojams ir IPTV transliuotojams.


Nelegalios IPV tinklalapis

INAC atlikome išsamų tyrimą- užmojai tiek šios nelegalios IPTV, tiek kitų- tikrai platūs- skelbimai Lietuvos portaluose apie teikiamas paslaugas, užsienio portaluose, kaip Anglija.lt , Discord platformoje, Facebook grupėse ir dar daug kur. Per keletą metų veiklos išsuktos taip plačiai, kad norint jas sustabdyti dabar, prireiks nemažai pastangų ir darbo. Iš paprasto, neišsiskiriančio iš daugelio IPTV tiekėjo šis, panašu, jau tapo monstru. Kiek dar tokių monstrų užauginsime, nesiimdami jokių veiksmų? Be IPTV dar galime ir muzikos paklausyti. Ir svarbiausia- piratai įsipareigoja nutraukti legalių transliacijų naudojimą, jei teisių turėtojai jų gražiai paprašys. Stipru, Skamba kaip iššūkis! Piratai tiek įsidrąsino, kad teisių turėtojams tai jau turėtų kelti didžiulį susirūpinimą.

Kita vertus tokie užrašai rodo, kad į piratus ar hostingo kompanijas nesikreipiama ir nesinaudojama neteisėto turinio šalinimo procedūromis.

Kaip žinia, naujausi EUIPO tyrimai atskleidė, kad filmų piratavimas Lietuvoje mažėja. Deja neteisėtos IPTV ir muzikos skaičiai Lietuvą nutempė žemyn į ES sąrašo pabaigą.

Tokią turime situaciją rinkoje. Ir jei teisių turėtojai nesiims veiksmų sustabdyti tokias paslaugas, tai po keleto metų gali nutikti taip, kad vargu ar pavyks atstatyti pusiausvyrą rinkoje. Netgi šiuo metu tai jau yra didžiulis iššūkis ne tik teisių turėtojams, bet ir Lietuvai. Ar susigrąžinsime prarastas pozicijas?

© INAC.LT, 2022