Kaip nepažeisti intelektinės nuosavybės teisių

Saugodami intelektinę nuosavybę visados neteisėtai filmus platinančių tinklalapių savininkus ir administratorius teisių turėtojai visada informuojame, kad praneštų savo vartotojams, kurie filmai ginami mūsų INAC sistemoje ir galima sulaukti ieškinių neteisėtai jais naudojantis.

Deja… Įsitikinome, kad nei vienas P2P tinklalapio administratorius niekada neinformuoja savo vartotojų nesisiųst saugomo autorinėmis teisėmis ir ginamo filmo.

Tai dar kartą įrodo, kad sukdami nelegalų verslą „Piratai“ ne tik pamina Kūrėjų teises, bet ir pakišinėja savo vartotojus. Juk dažnai interneto vartotojai net nenutuokia, kad filmus siunčiasi nelegaliai, kadangi sumoka nelegalaus tinklalapio savininkui mokestį, ir galvoja, kad tada jau siuntimasis yra legalus.

Ginant teises internete pastebime, kad nepaisant to, jog visi „Piratai“ gali susilaukti ieškinių, vis tiek daugelis pumpuojate filmus nelegaliai.
Tad nenustebkite kai gausite pakvietimą į teismą dėl žalos atlyginimo už pažeistas Kūrėjų teises internete. Ir tai gali būti nebūtinai šiandien, ryt ar poryt.

Patirta Kūrėjų žala gali būti išieškoma per trejetą metų!

Mes visi mėgstame gerą kiną. Tik vieni einame į kino teatrus, taip paremdami kūrėjus ir platintojus, kiti gi mėgstame viską gauti čia ir dabar, nesvarbu ar tai legalu ar ne.

Paprastai, gindami filmus, teisių turėtojai siunčiame tinklalapių, kurie nelegaliai platina filmus, administratoriams pranešimus, kad filmas platinamas neteisėtai, prašome pašalinti filmą iš tinklalapio ir informuoti savo vartotojus, kad ginamo filmo jie nesisiųstų ir neplatintų P2P programomis ar nežiūrėtų „Online“, kadangi taip pažeidžiamos Kino platintojų bei Kūrėjų teisės.

***

Jei nežinai ar naudojiesi legaliu tinklalapiu o norėtum žiūrėti filmus legaliai, pasitikrink, ar tinklalapis, kuriuo naudojiesi tikrai legalus.

Neteisėtą veiklą vykdantį ir neteisėtą turinį platinantį tinklalapį, kuriame neteisėtai platinami kūriniai galime atpažinti pagal šiuos požymius:
– Tinklalapyje esantis vadinamasis išsižadėjimas- „Disclaimer“. Jame nurodoma, kad visos teisės priklauso kūrinių autoriams. Juo jau pripažįstama, kad neturima teisių kūrinių padarymui viešai prieinamais internete ir platinimui.
– Kai svetainės administratoriai siūlo sąlygas, „kai siūlomos sąlygos atrodo per daug gerai, kad tai būtų tiesa“. Pavyzdžiui platinami filmai siūlomi nemokamai arba už labai mažą kainą.
– Filmai, rodomi kino teatruose, niekada neplatinami interneto tinklalapiuose tuo pačiu metu. (Pirmiausiai filmai rodomi kino teatruose, tik po to platinami DVD ar kitais būdais).
– Bloga siūlomų žiūrėti filmų kokybė. Ypač dažnai nurodoma filmų kokybė: CamRip, TS, BDRIP, Web-Dll ir kt. Teisių turėtojai paprastai neplatina blogos kokybės filmų ir nenurodo šių formatų.
– Siūloma nemokamai žiūrėti visus filmus.
– Siūloma, kad norint matyti filmus, komentuoti, reikia tapti VIP nariu ir už siunčiamas SMS žinutes matyti tam tikrą laiką neribotą (kartais ribotą) kiekį filmų.
– Siūlomi neriboti parsisiuntimai.
– Užrašai tinklalapyje “100% legalu“. Teisių turėtojai paprastai tokios informacijos nepateikia.
– Metinis abonementinis mokestis, už galimybę neribotai siųstis/žiūrėti „online“ filmus.
– Aukojimai SMS žinute mokėjimo tarpininkams, kai už keletą litų filmus galime žiūrėti tam tikrą laiką arba tam tikrą kartų skaičių.
– Padaryta viešai prieinamais internete („Shared“) milijonai failų (bylų)- filmų, muzikos kūrinių ar programinės įrangos.
– P2P tinkluose kūrinius platina „Anonimai“, kiti fiziniai asmenys. Paprastai teisių turėtojai to nedaro. Pramogų industrijos filmų gamintojai kūrinius platina oficialiuose (skaitmenine teisių apsaugos sistema- DRM) apsaugotuose tinkluose.
– Nėra kontaktinės informacijos: tel.nr., adreso, kompanijos pavadinimo, kt.

Jei nežinai ar naudojiesi legaliu tinklalapiu o norėtum žiūrėti filmus legaliai, pasitikrink, ar tinklalapis, kuriuo naudojiesi tikrai legalus. Gali ir mums atsiųsti norimo siųstis ar žiūrėti filmo nuorodą asmenine žinute ir mes tave informuosime, ar tu ruošiesi teisėtai naudotis filmu, ar ne.